研究所年報

研究所年報

創刊号 (2007年3月)

巻頭言

健康・栄養研究所年報の発刊を祝す(518 KB)
 名古屋学芸大学 学長 井形昭弘

巻頭言(518KB)
 健康・栄養研究所長 山中克己

名古屋学芸大学健康・栄養研究所―開所から今日まで― 服部健治(732KB)

Nagoya University of Arts and Sciences:
Institute of Health and Nutrition From its inauguration until now
Kenji Hattori(447KB)

英文原著

Katsumi Yamanaka and Nakako Fujiwara
Factors related ultrasonic bone density in subacute myelo-optico neuropathy(SMON) patients(568KB)

Hisashi Susaki, Shizuno Ishida and Katsumi Yamanaka
A Dietary supplement survey of people living in a residential district in Nagoya City(494KB)

Motoji Kitagawa, Maki Kataoka, Masao Saito and Akira Takahashi
The Relation of Visceral Adipose Tissue to the Metabolic Syndrome(638KB)

英文総説

Masako Kuba, Yoko Higure, Ryotaro Hayato, Hisashi Susaki and Kenji Kuba
Functional Ca2+-couplings among the mitochondrion, endoplasmic reticulum and plasmalemma in thermogenic brown adipocytes: Possible roles in energy consumption(1.07MB)

Allah Nawaz Memon
Nutritional Problems in Pakistan(462KB)

Hidehiko Izumi, Chikako Yamada and Takeshi Masaki
Rice Allergenic Proteins(667KB)

Akihiro IGATA
The long term care insurance system in Japan
–Significance of nutritional preventive care–(486KB)

和文原著

西尾素子,足立己幸
栄養表示利用行動の要因に関する研究
―男子大学生について栄養成分の利用種類数に着目した検討―(762KB)

野村幸子,成田味穂
管理栄養士養成校新入生(女子)の食品に関する基礎知識(673KB)

山内惠子
心理社会的要因が食塩摂取量および平均血圧に与える影響
―性別・肥満度別の検討―(1.12MB)

田村 明
食品と医薬品との相互作用に関する指導の実態調査
―愛知県内100床以上の病院を対象にして―(638KB)